Et semester som student i Canada


 
Fra en curling-turnering - Ina til venstre.
(Foto: Ina Hjellet)

Artikkel av Ina Hjellet 

Web: Geir Neverdal www.otta2000.com

 


               

                   
 


Da det ble klart at Ina - som en del av engelskstudiet - kom til å legge inn et semester i Canada, ble hun bedt om å dele noen av sine erfaringer som utenlandsstudent med andre som kan tenke seg å gjøre noe lignende.
 

 
     
  Et semester som student i Canada

Jeg bestemte meg ganske tidlig for at jeg ville reise på utveksling som student, lenge før jeg visste hva jeg ville studere.
Da jeg begynte på bachelorgraden min i Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo var alt lagt til rette for et semester i utlandet og vi ble på det sterkeste oppfordret til å benytte oss av denne muligheten. På grunn av studiene var det naturlig for meg å velge enten USA eller Canada, og valget falt til slutt på Canada av flere grunner.
Først og fremst fordi vi hadde få emner som dreide seg om Canada, og jeg mente jeg ville få størst utbytte av kunnskap på det området.

 


Kart over Canada
Wikipedia

 
       
  Omstendelig søknadsprosess

Selv om søknadsprosessen er noe omstendelig, har de aller fleste institusjoner for høyere utdanning i Norge avtaler med høyskoler og universitet i en rekke land som forenkler denne prosessen betraktelig.
Organisasjoner som ANSA og Statens Lånekasse for Utdanning er også behjelpelige med forberedelse til- og praktisk gjennomføring av utvekslingen.
 

 
       
  Stor omstilling

Noe av det mest interessante med utvekslingen, var å få oppleve et annet skolesystem. En bachelorgrad i Canada er fire år, i motsetning til tre i Norge, men de begynner til gjengjeld et år tidligere. Strukturmessig er det mer likt videregående, med flere fag og mer undervisning.
Å gå fra seks timer i uka med undervisning i Oslo, til seksten timer i Canada var en tøff omstilling.
I tillegg krever de mye mer innsats i løpet av semesteret, i form av mindre innleveringer, midt-semester-eksamener og større oppgaver.
Når det er sagt, opplevde jeg at kravene til kvaliteten på innleveringen ikke var like høye som ved Universitetet i Oslo. I oppgavene ble man mer testet på evne til å samle materiale og gjenfortelle fakta, enn å kritisk evaluere og drøfte.
Det er klart at det sikkert er variasjoner mellom ulike fagdisipliner, da mine emner innen historie, sosiologi og statsvitenskap er svært ulike fra realfag og mer tekniske fag.

Det var uansett et svært lærerikt semester, der jeg lærte mye om et land jeg kunne lite om fra før samtidig som jeg fikk oppleve amerikansk historie og politikk fra en meget interessant synsvinkel. Jeg hadde også gleden av å følge undervisningen til flere meget bra professorer, som absolutt gjorde undervisningen spennende.

 

 

Edmonton
(Bildet er lånt fra Wikipedia)
 
Mange fordeler

I tillegg til alle faglige fordeler en utveksling fører med seg, er det mange andre fordeler. Det å reise over ti timer, halvveis rundt jorda til et nytt sted med kun en koffert gjør at man lærer mye om seg selv. Alt fra praktiske ting som å flytte inn og finne frem til alt, til det å tilpasse seg en ny kultur og møte nye mennesker.
Det tok noen uker før jeg ble vant til at det var verdens mest naturlige ting å snakke med mennesker i heisen, eller spørre butikkansatte om hvordan dagen deres hadde vært. Selv i et land, som på så mange måter er veldig likt Norge, er det kulturelle forskjeller man opplever på en helt annen måte når man bor der. Og så må man ikke glemme alt man får oppleve som man kanskje ikke tar seg tid til hjemme.
 
 
 

For min del var dette første gang på mange år jeg ikke hadde en jobb i tillegg til skolen, noe som gjorde at jeg hadde mulighet til å reise og oppleve mye. Alt fra å spille curling, gå på rodeo og stå på ski i Rocky Mountains, til å besøke noen av de største byene i Nord-Amerika.
Byen Edmonton i provinsen Alberta er den rikeste i Canada på grunn av store oljeforekomster. Det er en særdeles politisk konservativ provins i et land som er mye nærmere Skandinavia politisk enn det USA er. Jeg fikk oppleve mye av byen i seg selv og det ble også tid til å besøke steder noe utenfor byen, på den canadiske landsbygda.


Kalkunmiddag
(Wikipedia)

 
       
  Takket være en god venninne fikk vi muligheten til å besøke hennes hjemsted og familie i Tawatinaw Vally, drøye ti mil nord for Edmonton. Siden de fleste canadiere bor i et belte langs grensa til USA, og Edmonton i seg selv ligger ganske langt nord, skal man ikke så langt før det er lite annet en storslått natur over prærien å se.
Her fikk jeg også oppleve en ekte nordamerikansk påske og en kalkunmiddag man har sett så mange ganger på film.
I løpet av vinterferien reiste jeg til Øst-Canada for å besøke noen av byene der. Vi fikk lite tid i hver by, men jeg kan uten tvil anbefale et besøk i både Toronto, Montreal, Quebec City, Ottawa, Calgary og Vancouver.
 
     
 
Det var verdt det

Å reise på utveksling kan kanskje virke litt skremmende for noen, men det er absolutt verdt det. Det er et av de beste semestrene i mitt liv, og man får venner for livet fra hele verden. En fantastisk opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

 

 
 



Quebec City skyline, med Chateau Frontenac i front, sett fra ferga på tur over til Sainte-Foy.
(Foto: Ina Hjellet)

 
     
 

Skitur til Kimberley, BC - Rocky Mountains
(Foto: Ina Hjellet)

 
     
 

Fra Parlamentet i Ottawa
(Foto: Ina Hjellet)

 

 
     
 

CN-tower i Toronto. Tar man turen opp i skypod står man på svimlende 447 meter.
(Foto: Ina Hjellet)

 
   

Rocky Mountains
(Illustrasjonsfoto - Wikipedia)

 

                   
Tilbake til www.otta2000.com