Web: Geir Neverdal
www.otta2000.com


               

                   
 
I vinterhalvåret - og kanskje spesielt ved juletider er det få blomster som lyser så sterkt opp i tilværelsen som amaryllis/hippeastrum når den folder seg ut i full prakt.
 
 


Otta 8.  april 2007

 

  Amaryllis (eg. Hippeastrum) er en planteslekt som består av rundt 70-75 arter og mer enn 600 hybrider. Det er en løkplante som mange dyrker på grunn av de store og vakre blomstene.

Plantene hører opprinnelig hjemme i de tropiske og subtropiske delene av Sør- og Mellom-Amerika, fra Argentina til Mexico.

(Den egentlige amaryllis er en afrikansk planteslekt som riktignok hører til den samme plantefamilien som Hippeastrum, d.v.s. Amaryllidaceae)

 
     

Litt historie  

Domprosten i Manchester, William Herbert, valgte i 1837 navnet Hippeastrum for denne planten (av gresk 'hippos' hest og latin 'astrum' stjerne). Det hevdes at når blomsten er i ferd med å åpne seg ligner den litt på et hesteøre - og den fullt utsprungne blomsten ligner en sekstagget stjerne.
Hollenderne var de første som dyrket hippeastrum kommersielt. De importerte flere arter fra Mexico og Sør-Amerika på 1700-tallet, og startet hybrid-produksjon med disse. I 1946 flyttet to nederlandske produsenter til Sør-Afrika og startet dyrking der.
I dag kommer de fleste løkene fra nederlandske og sør-afrikanske kilder - men USA, Japan, Israel, India, Brasil og Australia er også viktige leverandører.
Noen synes de doble blomstene fra Japan
er spesielt vakre.

 
Amaryllis (Hippeastrum)

Det tar ca 7 uker (kan variere fra 2 uker til tre måneder) fra du planter løken til den blomstrer .
Den bør plantes så snart som mulig etter at den er kjøpt inn - den er da klar til driving og har hatt en kjøligere periode på rundt 10 uker hos leverandøren

   
   

Engelsk:

Horseman's Star Knignt's Star

Dansk:

Ridderstjerne
 

Tysk:   

Ritterstern
 

Fransk: 

Hippeastrum
 

Spansk

Hippeastrum, Amaryllis
"La suegra y la nuera"

Svensk:  

Amaryllis
 
     

 


Talavera (Spania) 11. april 2009
(Takk til Gemma R.M. for lån av bildet)

I Spania brukes også benyttes også betegnelsen "La suegra y la nuera" - "svigermor og svigerdatter" på planten. - De to blomstene ser hver sin vei - det sier kanskje noe om hvordan forholdet mellom personene noen ganger kan fortone seg.

 
   

Løkene

Hvert år kommer det 20-25 nye hippeastrumvarianter på markedet - og 10-15 varianter forsvinner. De fleste butikker og gartnerier selger bare noen få av disse, men med et søk på Internett vil en kunne finne mange flere som kan bestilles fra nettbutikker.
De nyeste og mer eksotiske variantene blir først utsolgt.

Løkene bør være faste å ta på - og grønnhvite med tynne, brune ytre lag som en kepaløk. Dersom de mot formodning skulle være myke, ha blå eller grønnlig mugg, se råtne ut eller være svært uttørket bør en la være å kjøpe dem.

 

 
 

Dyrking i blomsterpotter

Hippeastrum trives godt i både leirpotter og plastpotter, men de som står i leirpotter må vannes noe oftere. Bruk en potte som er 10-15 centimeter bredere enn løken og plant den slik at den øverste tredjedelen stikker over jorda.
Den bør stå et sted hvor den får bra med sol hver dag og vannes forsiktig. Får den for mye vann vil røttene råtne.

Blomsterstengelen kan bli så lang at den bør få en blomsterpinne til støtte. Etter at blomstringen er over kan du fjerne  blomsten og la stengelen visne til den gulner og bøyer seg, før du klipper den ned til ca 5 cm over løken.
Noen kaster planten når den har blomstret av - men dersom du tar vare på den, vil den blomstre på nytt når tiden er moden for det.

 

 

 

 

Blåveis - en av de tidlige blomstene ute i hagen - 14. april i Midt-Gudbrandsdalen.

 

Kilder og mer informasjon:
De engelske, tyske og nederlandske versjonene av Wikipedia, f. eks.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hippeastrum
http://www.amaryllis.com
http://www.rochestergardening.com
http://www.hushjemhage.no