Ottabedriften Lonbakken AS leverte den avanserte stålkonstruksjonen.


 Web: Geir Neverdal
 www.otta2000.com
 

Viewpoint Snøhetta / Tverrfjellhytta

"Villreinsenteret ble kåret til verdens beste besøkssenter ved den store arkitektkonkurransen i Barcelona" World Architecture Festival
Les hva verdens mest besøkte arkitektnettsted skriver

Snøhettas Tverrfjellhytte beste nordiske bygg

Her er de 8 nominerte til Statens byggeskikkpris 2012 (Nationen)
 

 
 
  Dersom du krysser Dovrefjell på E6 bør du ta deg tid til å oppleve denne kulturstien, utsikten og dette bygget.

En liten avstikker fra veien ligger en stor parkerings-plass med informasjonsopplegg og sanitærbygg.
Derfra fører en gang- og rullestolsti (halvannen kilometer) med informasjonstavler av skifer felt ned i stien - til topps.
Sti og tavler utgjør en tidslinje med opplysninger fra istiden til i dag.


Arkitektkontoret Snøhetta er nominert til "World Building of the Year" med Tverrfjellhytta.
Det som kalles «verdens største arkitektkonkurranse» arrangeres i Barcelona fra 2.-4. november 2011.

Ottabedriften Lonbakken AS har levert den avanserte stålkonstruksjonen.

 
 
 
         
  Tverrfjellhytta ved de nedlagte gruvene på Hjerkinn ligger ca 1220 meter over havet i Dovre kommune og har en praktfull utsikt mot Snøhettamassivet og Grisungdalen.

Hytta er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta på oppdrag fra Norsk Villreinsenter Nord. Den inneholder et samlingsrom med panoramautsikt mot Snøhetta og plass til vel 30 personer.

 
     
                   


Snøhetta

 

     
                   

       
  Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim fikk den 7. juni 2011 æren av å klippe tauet - og erklære nybygget for åpnet.
 

Konstruksjonen består av 10 mm stålplater på et betongfundament, reisverk av HEA-bjelker og utvendig og innvendig kledning av 8 og 10 mm stålplater. De synlige sveisene ble det satt store krav til, og vinkelsliper skulle helst ikke brukes, forteller Lonbakken.

Stålet er valgt på grunn av herdigheten i det værharde fjellet. Det korroderte metallet vil få en farge som glir godt inn i fargene i fjellet. Sammenhengen med tidligere gruvedrift på Hjerkinn har også vært av betydning for materialvalget.

Trearbeidene har Djupedal Båtbyggeri stått for. Prebygg AS og Skandinavisk Glassystem AB har også vært involvert i arbeidet.


Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim
(Arkivfoto lånt fra Wikipedia)

Statsråden kom til Hjerkinn i bil fra Oslo, og ble møtt av nærmere 400 personer nede på parkeringsplassen ved den nedlagte gruva, tidligere Folldal Verk.

 
 

       
     

  Dette bildet er tatt fra turstien opp til Tverrfjellhytta. Midt i bildet - ved den tidligere Tverrfjellgruva -  ligger parkeringsplassen med toalettanlegg og informasjonstavler. 

Alt er tilrettelagt for rullestolbrukere.

 
                   

     

  Fra parkeringsplassen blir du ledet inn på turstien til Tverrfjellhytta.
Ledegjerdene minner om de gamle fangstanleggene for rein, men er også brukt til informasjonsformidling om hvordan fjellområdene i tusenvis av år har spilt en viktig rolle for de som livberget seg her.
 
                   

Informative tavler forteller oss om områdets historie og dyreliv.

                   

 

 

Tsunami i Nordsjøen utslettet liv langs vestkysten av Norge
- men fangstfolk i fjellet overlevde

 
     
  I kulturstien til Tverrfjellhytta er det lagt inn en tidslinje hvor en finner skiferheller med informasjon om norsk historie.

Teksten over forteller om den katastrofen som inntraff for ca 8000 år siden (6000 år før Kristus). Et område på størrelse med Danmark raste ut ved Storegga utenfor Møre og Romsdal, den påfølgene tsunamien berørte Norge, Shetland, Skottland og Island.

Les mer om dette undersjøiske raset her.

 
                   
                   

     
                   

     
     
                   
                   

 

Utsikt mot øst

 
 

 

Harerug

Harerug (Bistorta vivipara L.) er en om lag 15 cm høy flerårig plante i slireknefamilien. Den har en mørk knebøyd jordstengel og ugreinet stengel. De nederste bladene er langskaftet og lansettformet. Lenger oppe på stengelen er de smalere og lysere og har kortere bladstilk. Blomsterstanden er et aks der det er hvite eller blekrøde blomster. Frukten er en nøtt. Men siden planten ofte har flest hanblomster blir det lite eller ingen frukt på akset. I steden har akset ofte mange yngleknupper. De utvikler seg gjerne med grønne blad før de faller av morplanten.

Harerug er vanlig i hele Norge. Den er ikke vanlig i lavlandet sør for Oslo. Den vokser mellom vekslende vegetasjon, og høyt til fjells. På Galdhøpiggen er den funnet i 2280 meters høyde. Elles er den vanlig nord til Jan Mayen, Bjørnøya og Svalbard. Utenom Norge har planten sirkumboreal eller sirkompolar utbredelse.

Både jordstengelen, bladene, fruktene og yngleknuppene er spiselige. (Wikipedia)

 
                   

     
 

     
                   
     
                   

     
                   

 

Issoleie (Ranunculus glacialis )

- også kalt isranunkel - er kommuneblomsten til Lom. Norges høyestvoksende blomsterplante - den er funnet helt opp til 2370 moh. (på Galdhøpiggen). I Alpene er den registrert opp til 4200 moh. (Berner A. i Sveits).
 

 
     
                   

  Et par hundre meter fra Tverrfjellhytta, litt høyere oppe på østsida finner du denne installasjonen. Flott utsikt retning Folldal.  
                   
     
     
                   

     
                   

 

Snøhetta

Dette vinterbildet er tatt fra det høyeste punktet på E6 over Dovre, i nærheten av avkjøringen til parkerings-plassen for stien til Tverrfjellhytta.

 
                   

 

                   

  Villreinområder

Dette kartet viser noen av villreinområdene som er foreslått, Knutshø, Snøhetta og Rondane.

 
                   

     
  Rosenrot (Rhodiola rosea)
"Rosenrot, flerårig art i bergknappfamilien. 5–30 cm høy, tykkbladet, saftfull plante. Hannplanten har gule pollenbærere, hunnplanten får til slutt mørkerøde belgkapsler i endestilt halvskjerm. Jordstengelen er tykk, gul innvendig og lukter som tørre rosenblad, den har vært brukt i folkemedisinen og til hodevask for å få pent hår. Vanlig i fjellet, på Galdhøpiggen opp til 2280 moh. På Sør- og Vestlandet går den ned i lavlandet helt ut i skjærgården. Når den blir plantet på torvtak, er det fordi den – ifølge folketradisjonen – skal verne mot lynnedslag" Store norske leksikon
(Kommentar: Sjansen for at et torvtak skulle ta fyr, enten det nå var på grunn av pipebrann eller lynnedslag var vel mindre når takvekstene var sukkulente, dvs. saftrike/vannholdige. Smlgn Pipeløk)
 
                   
                   

     
                   

 www.otta2000.com